آزمایشگاه و پاتولوژی


🔹 آزمایشگاه و پاتولوژی بیمارستان عرفان نیایش

مدیرگروه و مسئول فنی صبح: سرکار خانم دکتر لادن گهرور

مسئول فنی عصر: جناب آقای دکتر علیرضا باطنی

سوپروایزر آزمایشگاه: آقای سعید علیمردانی

🏡 جهت درخواست «انجام تست در منزل»، لطفاً با تلفن‌های گویای آزمایشگاه تماس حاصل فرمایید.
📞 تلفن گویا آزمایشگاه
📱 پذیرش و جوابدهی
🏢 مدیریت آزمایشگاه
🔬 پاتولوژی

آزمایشگاه و پاتولوژی بیمارستان عرفان نیایش با در اختیار داشتن تجهیزات پیشرفته و بهره‌مندی از تکنولوژیست‌های کار آزموده، خدمات وسیعی را در زمینه انجام انواع آزمایش‌های تشخیصی و پاتولوژیک ارائه می‌دهد. این آزمایشگاه به مدرن‌ترین و مجهزترین دستگاه‌ها تجهیز شده که امکان انجام تمام انواع تست‌ها را فراهم کرده است. همچنین جهت رفاه حال مراجعین محترم، فعالیت این مرکز به صورت شبانه‌روزی بوده و تحویل نتیجه آزمایش در کمترین زمان ممکن از طريق سايت و با استفاده از لينك ارسالي انجام می‌گیرد.

✔️ واحد آزمایشگاه شامل بخش‌های تخصصی زیر می‌باشد:

مولکولی
بیوشیمی
هماتولوژی
هورمون شناسی
سرولوژی
آنالیز مایعات
انگل شناسی
بانک خون
نمونه گیری
آزمایشگاه اورژانس
پاتولوژی و سیتولوژی
انجام تست HPV

🛡️ ملاحظات ایمنی

در تمامی مراحل گرفتن نمونه و همچنین هنگام ثبت مشخصات روی ظرف حاوی آن، استفاده از دستکش یکبار مصرف الزامی است.

📑 اطلاعات مفید و دستورالعمل‌های تست‌های تشخیص پزشکی

🔹 چند نکته مهم
  • آزمایش قند خون ناشتا را پس از 8 ساعت ناشتایی انجام دهید (توجه داشته باشید که این مدت ناشتایی باید در طی شب باشد).
  • آزمایش تری گلیسیرید (یکی از چربی های خون) حداقل نیاز به 12 ساعت ناشتایی دارد برای انجام تست بیمار نباید سه روز قبل از نمونه گیری مصرف الکل داشته باشد و حداقل 24 ساعت قبل ورزش سنگین نکرده باشد.
  • برای انجام آزمایش نیتروژن اوره خون (BUN) 8-4 ساعت ناشتایی کافی است به علاوه بیمار باید حداقل در طی 2 تا 3 روز پیش از انجام آزمایش از مصرف غذاهای حاوی گوشت زیاد خودداری کند.
  • انجام آزمایش BUN در کنار ازمایش کراتینین اطلاعات دقیق تری از نحوه عملکرد کلیه ها در اختیار پزشک قرار خواهد داد.
  • انجام آزمایش اسید اوریک و اوره خون نیاز به حداقل 8 ساعت ناشتایی دارد.
  • آزمون تعیین عیار پادتن ضد میکروب هلیکوباکتر پیلوری که یکی از عوامل مهم مولد ورم و زخم معده است نیاز به امادگی خاصی ندارد اما بهتر است که بیمار شب قبل، غذای چرب مصرف نکند زیرا افزایش چربی خون میتواند نتیجه این ازمایش را مخدوش کند. به علت تاثیر ریتم شبانه روزی بر غلظت آهن در سرم و کاهش ان در عصر، این تست باید صبح و در حالت ناشتا انجام گیرد.
🔹 تعریف دقیق ناشتا بودن
  • خودداری ازخوردن وآشامیدن به مدت 12 ساعت قبل از نمونه گیری (البته خوردن آب مطابق عادت همیشگی بلامانع است). درصورت ناشتایی از جویدن آدامس هم باید خودداری شود.
  • چون فعالیت روزانه بر نتایج آزمایش ها اثر میگذارد بهتر است که شروع ناشتایی از ابتدای شبی باشد که صبح فردای ان به آزمایشگاه مراجعه میکنید.
  • در آزمایشگاه از شما در مورد داشتن بیماری خاص یا مصرف داروی خاص سوال میشود که پاسخ صادقانه شما در تفسیر نتایج و گزارش آن به پزشک معالج بسیار اثر بخش است.
  • اگر ازمایش آنالیز ادرار (کامل ادرار) یا کشت ادرار درخواست شده است برای انجام این ازمایش ادرار اولین وعده صبحگاهی مناسب ترین نمونه است و در این مورد بهتر است بعد از بیدار شدن مثانه را خالی نکرده و با مثانه پر به آزمایشگاه مراجعه کنید.
  • در صورتیکه برای این منظور از طرف آزمایشگاه ظرف مخصوص دریافت کرده اید اولین نوبت ادرار بعد از بیدار شدن را در ان ظرف بریزید و به ازمایشگاه بیاورید.
🔹 تست تحمل گلوگز (OGTT 2HPP)
  • شب قبل از آزمایش حداقل 8 ساعت ناشتا باشید.
  • ابتدا یک نمونه خون جهت تعیین قند خون ناشتا از شما گرفته شده وسپس 75 گرم پودر گلوگز (قند خون) که در 300میلی لیترآب حل شده را میل کنید.
  • در مورد کودکان به ازای هر کیلو گرم وزن بدن 75/1 گرم کلوگز (حداکثر 75 گرم) در آب حل میشود.
  • محلول گلوگز را به ارامی در مدت 5 دقیقه بنوشید.
  • زمان خوردن شروع گلوگز را یادداشت کنید تا دقیقا 2 ساعت بعد از آن نمونه خون از شما گرفته شود.
  • در مدت 2 ساعت انتظار فعالیت شدید انجام ندهید و از هر نوع خوردنی بپرهیزید.
🔹 قند خون ناشتا (FBS) و قند خون 2ساعت بعد از غذا (2HPP)
  • شب قبل از مراجعه به ازمایشگاه ناشتایی را شروع کنید، طوریکه قبل از نمونه گیری حداقل 8 ساعت ناشتا بوده باشید.
  • در طول زمان ناشتایی از آشامیدن چای و قهوه و جویدن ادامس نیز پرهیز کنید.
  • در ازمایشگاه ابتدا از شما نمونه خون برای اندازه گیری قند خون ناشتا (FBS) گرفته شده و از شما خواسته می شود که صبحانه کامل بخورید.
  • ساعت شروع خوردن صبحانه را یاداشت کرده و دقیقا پس از 2 ساعت برای نمونه گیری بعدی آماده باشید.
  • در مدت 2 ساعت انتظار فعالیت بدنی نداشته باشید واز کشیدن سیگار اجتناب کنید.
  • توجه داشته باشید که هر دو آزمایش باید در یک روز قبل از ظهر انجام گیرد.
🔹 اهدای خون اتولوگ - Autologous Blood Donation
  • اگر می خواهید عمل جراحی غیر اوژانسی و از قبل تعیین شده ای انجام دهید، میتوانید خون خود را از چند هفته قبل و طی چند نوبت در سازمان انتقال خون اهداء کرده و هنگام عمل خون اهداء شده خودتان استفاده کنید. این روش سالم ترین و بی خطر ترین نوع انتقال خون است. جهت دریافت فرم مخصوص و اطلاعات بیشتر میتوانید به سوپر وایزر ازمایشگاه مراجعه فرمایید.
  • جوابدهی: آزمایشات اورژانسی 2 ساعته جوابدهی می شود و بقیه آزمایشات بسته به نوع آزمایش روی قبض جوابدهی تاریخ زده میشود.
🔹 آزمون های غربالگری بیماری های متابولیک در نوزادان
  • خوشبختانه امروز می توان با گرفتن مقدار کمی خون از نوزادان وجود چند اختلال که موجب صدمه به نوزادان شود، آنها به طور کامل درمان نمود. مهمترین این اختلالات بیماری های تیرویید است.
  • توجه داشته باشید که ظاهر سالم نوزاد خصوصا در روزهای اول تولد، این اختلالات را رد نمیکند، در حال حاضر انجام تست های غربالگری تیرویید، فاویسم و بیماری فنیل کتونوری برای نوزادان در کشور الزامی است.
🔹 آزمون های غربالگری بیماری های مادرزادی در مادران باردار
  • امروز با انجام آزمایشهای از جمله آزمایش های چهارگانه (کوادراپل) که بر روی نمونه خون مادر انجام میشود و یا آزمایش ترکیبی که شامل آزمایش خون از مادر و نیز انجام سونوگرافی خاص از جنین است، میتوان به تشخیص زودرس سندروم داون (که در گذشته به آن منگولیسم می گفتند و مهمترین علامت آن ناتوانی شدید ذهنی است) و ناهنجاری ها و نقایص لوله های عصبی (مغز و نجاع) رسید.
  • ایده ال ترین زمان برای انجام آزمایش چهارگانه (بین هفته های 16 تا 18) حاملگی و بهترین زمان انجام تست ترکیبی هفته یازدهم باردای (بین هفته های 10تا 13) است.
🔹 آزمایش پرولاکتین

پرولاکتین که از بخشی از مغز (هیپوفیز) ترشح می شود هورمونی است که در طی دوره حاملگی و شیردهی 10 تا 20 برابر افزایش می یابد. انجام این آزمایش در اختلالات هورمونی از جمله به هم خوردن نظم عادت ماهیانه در خانم ها و نیز بیماران مشکوک به تومور هیپوفیز کمک کننده است.
بیماران باید نکات زیر را قبل از انجام ازمایش رعایت کنند:

  • ناشتایی به مدت 12 ساعت
  • نمونه گیری بین ساعت 8 الی 10 صبح انجام شود.
  • بیدار شدن از خواب حداکثر 3 ساعت قبل از نمونه گیری.
  • تحریک پستان و شیردهی جواب آزمایش را تغییر میدهد.
  • خودداری از نزدیکی و تماس جنسی در شب قبل از آزمایش
  • خودداری از ورزش و فعالیت بدنی در 12 ساعت قبل از انجام آزمایش
  • اسکن رادیواکتیو و انجام عمل جراحی در طول یک هفته قبل از آزمایش روی نتایج اثر می گذارد.
  • اجتناب از پوشیدن لباس تنگ خصوصا در ناحیه سینه
  • حفظ آرامش و عدم تحریک 30 دقیقه قبل از ازمایش
  • مصرف مواد مخدر، اتانول، قرصهای ضد بارداری، کوکائین، روی نتایج آزمایش اثر می گذارد.
  • قطع مصرف تمام داروها بخصوص متیل دوپا، فنوتیازین، کلرپرومازین
  • خنک نگه داشتن نمونه روی یخ تا تهیه سرم
🔹 آزمایش PSA جهت افتراق توده های خوش خیم و بدخیم پروستات
  • انجام ازمایش از اواسط دهه چهارم زندگی در اقایان توصیه می شود (بطور منظم و حداقل سالی یکبار).
  • در صورتیکه اخیرا معاینه انگشتی پروستات شده اید آزمایش را حداقل یک هفته به تعویض بیندازید.
  • حداقل باید 48 ساعت از آخرین انزال (مقاربت یا دفع منی به هر نحو) گذشته باشد.
  • در صورتیکه اخیرا از پروستات سونوگرافی کرده اید جواب ان را به مسئول آزمایشگاه نشان دهید.
  • سن خود را حتما به نمونه گیر اعلام کنید.
  • اگر قبل از ازمایش دوچرخه سواری کرده اید اعلام کنید.
🔹 راهنمای نمونه گیری خلط
  • نمونه صبحگاهی بهتر است.
  • بهتر است بیمار ناشتا باشد لازم است قبل از گرفتن خلط، دهان چند بار با آب شسته شود. بیمار نفس عمیق از راه بینی کشیده و برای لحظه ای نفس خود را در سینه حبس نماید و سپس با سرفه عمیق خلط را داخل ظرف مربوطه تخلیه کند.
  • در صورتیکه بیمار نتواند با سرفه کردن نمونه خلط را جمع آوری نماید باید به وی توصیه گردد که روش هایی چون استشناق بخار آب با غرغره اب نمک رقیق استفاده نمایید.
  • سعی شود نمونه آب دهان نباشد، آب دهان شفاف وابکی است ولی خلط چسبندگی دارد.
  • نمونه در ظرف مخصوص ارائه شده توسط ازمایشگاه یا ظرف تمیز دهان گشاد ریخته شود و سریع به آزمایشگاه تحویل گردد.

شرایط نگهداری نمونه و نحوه انتقال:

  • نمونه پس از تهیه در دمای یخچال نگهداری شده و همان روز به ازمایشگاه تحویل داده شود.
  • حین حمل، نمونه از گرما و نور مستقیم آفتاب دور نگه داشته شود.
  • ماندن بیش از حد نمونه خلط در خارج از آزمایشگاه بر نتیجه آزمایش تاثیر میگذارد.
🔹 دستورالعمل جمع آوری سیتولوژی ادرار

سیتولوژی بخشی از آزمایشگاه است که به بررسی و تشخیص بیماری در سطح سلولی می پردازد. بررسی های سیتولوژی می تواند در تشخیص سلول ها و همچنین بیماریهای التهابی و عفونی مورد استفاده قرار گیرد. آزمایش های سیتولوژی با نام آزمایش های اسمیر نیز شناخته می شود چراکه در آن تشخیص اغلب با استفاده از گستره تهیه شده از سلول های مورد نظر بر روی لام و بررسی میکروسکوپی آن انجام می شود.

توصیه هایی به بیماران جهت تهیه نمونه ادرار برای انجام آزمایش Cytology:

  • 1. اولین ادرار صبحگاهی دور ریخته شود.
  • 2. 3 ساعت پس از دور ریختن ادرار اول، ادرار دوم جمع آوری شود.
  • 3. برای آزمایش 3 نوبته در سه روز متوالی اقدام شود زیرا بیشترین امکان تشخیص را دارد.
  • 4. پیش از نمونه گیری مصرف مایعات به میزان کافی توصیه می شود (تا 3 ساعت پیش از نمونه گیری 6 لیوان آب بنوشید).

شرایط نگهداری نمونه و نحوه انتقال:

پس از نمونه گیری باید نمونه را هر چه سریع تر و حداکثر تا یک ساعت جهت بررسی به آزمایشگاه انتقال داد. در غیر اینصورت نمونه را در درون یخچال نگهداری کنید.

توجه: ظرف حاوی نمونه می بایست با رعایت اصول ایمنی و بهداشتی به آزمایشگاه منتقل شود.

🔹 دستورالعمل جمع آوری ادرار 24 ساعته
  • نمونه ادرار 24 ساعته برای تشخیص بسیاری از بیماری ها مخصوصا بیماری کلیوی مورد استفاده قرار میگیرد.
  • نمونه باید دقیقا طی 24 ساعت جمع آوری گردد.
  • به همین منظور گالن هایی از سوی آزمایشگاه در اختیار شما قرار میگیرد که برخی از آنها حاوی مواد نگهدارنده مایع یا جامد است. نکته مهم این است که شما نباید تحت هیچ شرایطی این مواد را خالی کرده یا بو کنید.
  • برای جمع آوری ادرار 24 ساعته هیچ گاه از ظروفی غیر از ظرف های که ازمایشگاه در اختیار شما قرار میدهد استفاده نکنید.

رعایت موارد زیر ضروری است:

  • ادرار صبحگاهی راس ساعت مشخص دور ریخته شود (مثلا ساعت 7 تا 8) بعد از ان به مدت 24 ساعت ادرار در ظرفی که از طرف ازمایشگاه داده شده جمع آوری شود.
  • آخرین نمونه ادرار صبح روز بعد در راس همان ساعت قبلی در ظرف ادرار ریخته شود.
  • در مدت جمع آوری ظرف در جای خنک نگهداری شود.
  • در مدت جمع آوری نمونه و در طی انتقال ظرف نمونه گیری در درجه حرارت 8-2 درجه سانتی گراد (دمای یخچال) نگهداری شود.
🔹 روش جمع آوری ادرار برای کشت وآزمایش کامل ادرار

آلوده شدن نمونه ادرار در هنگام جمع آوری آن علاوه بر اینکه روی نتایج آزمایش کامل ادرار اثر میگذارد از نظر تشخیص عفونت ها نیز اشکال ایجاد میکند. بنابراین رعایت نکات زیر توصیه میشود:

الف - نکاتی که بانوان باید رعایت کنند:

  • از خوردن اب و مایعات زیاد در شب قبل پرهیز کنید.
  • برای جمع آوری ادرار ظرف استریل مخصوص در اختیار شما قرار میگیرد پس از شسنشوی دست ها با اب و صابون و خشک کردن انها درب ظرف ادرار را با احتیاط باز کنید این عمل را طوری انجام دهید که دست شما با سطح داخلی درب ان تماس نداشته باشد.
  • با یک دست چین ها ی اطراف واژن را از هم جدا کرده و با دست دیگر یا دستمال کاغذی مرطوب پیشابراه را از جلو به عقب تمیزکنید اینکار را دوبار و هر دوبار با دستمال کاغذی خیس جدید تکرار کنید.
  • پس از اینکه جریان ادرار شروع شد قسمت اول ادرار را دور ریخته و قسمت میانی ادرار را در ظرف استریل تا حجم حداقل 30 میلی لیتر (حداقل نصف ظرف) بریزید. توجه داشته باشید که قسمت اخر ادرار نیز دور ریخته شود.
  • درب ظرف را بسته و آن را به آزمایشگاه تحویل دهید.

ب - نکاتی که آقایان باید رعایت کنند:

  • دست ها را با اب صابون شسته و با دستمال کاغذی خشک کنید.
  • درب استریل ادرار را باز کنید طوری که با قسمتهای داخلی درب ظرف تماس حاصل نشود. سر اندام جنسی را با دستمال کاغذی جدید تمیز کنید.
  • قسمت اول ادرار را دور ریخته و قسمت میانی ادرار را بدون آنکه سر آلت به ظرف برخورد بکند به داخل ظرف بریزید حداقل حجم لازم 30میلی لیتر (تقریبا تا نصف).
  • درب ظرف را بسته و به ازمایشگاه تحویل دهید.
🔹 دستورالعمل جمع آوری نمونه مدفوع
  • رایج ترین کاربرد آزمایش مدفوع تشخیص انواع مختلف انگل های بیماری زا در روده است. افرادی که تحت آزمایش مدفوع قرار میگیرند باید برای مدت 7 الی 10 روز پیش از انجام آزمایش از درمان با روغن کرچک یا روغن معدنی، بیسموت منیزیم، ترکیبات ضد اسهال، تنفیه یا باریوم و مصرف آنتی بیوتیک خودداری نمایند.
  • بهتر است این آزمایش در سه نوبت انجام شود.
  • نمونه مدفوع باید مستقیما در ظرفی که از طرف ازمایشگاه در اختیار بیمار قرار میگیرد جمع آوری شود. اگر بیمار بستری است، نمونه را در یک ظرف جمع آوری نموده و سپس با استفاده از چوب مخصوص (ابسلانگ)، نمونه را به ظرف برچسب دار منتقل نمایید. نمونه مدفوع نباید با ادرار یا اب الوده شود زیرا ادرار میتواند برخی از انگل ها ی فعال را از بین ببرد.
  • بیماران باید نمونه جمع آوری شده را خصوصا در موارد مشکوک به اسهال خونی بلافاصله به آزمایشگاه تحویل دهند اگر انجام آزمایش حداکثر تا 30 دقیقه پس از جمع آوری نمونه امکان پذیر نباشد، لازم است نمونه در یخچال قرار داده شود.
🔹 بررسی خون مخفی در مدفوع
  • گاهی اوقات خونریزیهای مختصری در بخش ها ی مختلف دستگاه گوارش اتفاق می افتد که به علت کم بودن با چشم دیده نمی شود، بنابراین باید با روش ها ی ازمایشگاهی تشخیص داده شود.
  • بهتر است این آزمایش در سه نوبت انجام شود.
  • 48-72 ساعت پیش از انجام آزمایش و در طی دوره جمع آوری مدفوع از خوردن گوشت قرمز، گوشت سفید (مرغ و ماکیان)، ماهی، تربچه، بروکلی، موز، چغندر (لبو) و گل کلم خودداری کنید.
  • مصرف قرص ها ی آهن و فرفولیک، کپسول هماتینیک و فیفول، ایندومتاسین، کلشیسین، آسپرین، بروفن، کورتونها و ویتامین C باید 48 ساعت پیش از انجام آزمایش قطع شود. در صورت داشتن سابقه خونریزی از لثه 48 ساعت پیش از انجام آزمایش، از مسواک زدن و کشیدن نخ دندان اجتناب کنید.
  • نمونه باید سریع به آزمایشگاه تحویل داده شود.
  • نمونه مدفوع نباید با ادرار یا سایر مواد آلوده شود.
🔹 دستور العمل جمع آوری نمونه آنالیز منی

آزمایش بر روی مایع منی به منظور تشخیص علت نازایی در درمان مورد استفاده قرار میگیرد. برای جمع اوری نمونه جهت انالیز مایع منی (SEMEN ANALYSIS) رعایت نکات زیر ضروری است:

  • خودداری از مقاربت و استمنا به مدت 7-3 روز.
  • نمونه با تحریک مصنوعی یا استمنا و بدون استفاده از مواد نرم کننده جمع اوری شود.
  • نمونه باید در ظرف استریل دهانه گشاد پلاستیکی یا شیشه ای آوری شود و با در دست گرفتن ظرف دمای آن به دمای بدن برسد.
  • ضروری است که تمام مایع انزال شده، جمع اوری شود، در غیر اینصورت باید به ازمایشگاه اطلاع داده شود.
  • بهتر است نمونه در آزمایشگاه جمع اوری گردد. در غیر اینصورت باید در عرض حداگثر نیم ساعت از جمع آوری در حالی که بصورت گرم (در جیب نزدیک بدن) حمل می گردد به ازمایشکاه تحویل داده شود.
  • از قرار دادن نمونه در ظرف سرد و همچنین در دمای بالاتر از 40 درجه سانتی گراد خودداری شود.
  • در صورتیکه بررسی میکروب شناسی مد نظر باشد باید ابتدا فرد ادرار کرده سپس دستها و ناحیه تناسلی خود را با اب و صابون شستشو داده، سپس خوب ابکشی نموده و با حوله یا دستمال تمیز خشک نمایید و نمونه در ظرف استریل جمع آوری کند.
  • نمونه جمع آوری شده توسط کاندوم برای آزمایش مناسب نیست.
🔹 آزمایش مایع منی بعد از بستن لوله ها در مردان (وازکتومی)

انجام آزمایش منی در این افراد مانند آزمایش معمولی منی است با این تفاوت که:

  • این ازمایش حداقل دو ماه پس از بستن لوله ها انجام شود.
  • در طی 24 ساعت پیش از انجام آزمایش نباید نزدیکی صورت پذیرد یا منی به هر دلیل دفع گردد.
  • در صورتیکه نمونه در خارج آزمایشگاه تهیه شده است، باید هر چه سریعتر به آزمایشگاه منتقل شود.

توجه: نمونه مایع منی که از زمان جمع آوری آن بیش از نیم تا یک ساعت گذشته باشد فاقد ارزش تشخیصی است.

🔹 آزمایش هورمون های تیرویید
هر چند انجام آزمایش هورمون های تیرویید نیاز به رعایت محدودیت مصرف غذا و مایعات ندارد اما به علت اثری که افزایش چربی های خون بر نتایج آزمایش تیرویید دارد، حداقل 3 ساعت قبل از آزمایش، غذا نخورید. در صورت مصرف دارو حتما با پزشک مربوطه در مورد قطع یا مصرف آنها گفتگو نمایید و آزمایشگاه را از موضوع مطلع سازید.
🔹 آزمایش هورمون پاراتیرویید (PTH)

هورمون PTH از غده پاراتیرویید در پاسخ به کاهش کلسیم خون ترشح میشود. افزایش کلسیم خون ترشحی آن را کاهش می دهد. در بررسی متابولیسم کلسیم، بیماری های استخوان، بیماری های کلیوی انجام این تست کاربرد دارد.
رعایت نکات زیر را برای انجام این آزمایش ضروری است:

  • ناشتایی به مدت حداقل 10 ساعت
  • نمونه گیری بین ساعت 10-8 صبح انجام میگیرد.
  • خنک نگه داشتن نمونه روی یخ تا تهیه سرم.
  • همراه این تست بهتر است کلسیم سرم نیز اندازه گیری شود.
  • همولیز و لیپمیک بودن نمونه روی نتایج اثر میگذارد.
  • کمبود ویتامین D و هیپرویتامینوز D روی نتایج اثر دارد.