مدیر گروه: جناب آقای دکتر جواد سلیمی
مشاهده پزشکان فوق تخصص جراحی عروق
بیماری ها و اختلالات عروقی، یکی از شایعترین علل ناتوانی و حتی مرگ و میر در سراسر دنیا هستند. خطر برخی اختلالات عروقی از جمله آنوریسم ها، می تواند به شکلی برق آسا به اوج خود برسد و حتی بیمار را از پا دربیاورد. پزشکان فوق تخصص جراحی عروق در بیمارستان عرفان نیایش با بهره مندی از دانش و تکنولوژی روز دنیا و تجربه و مهارت بالای خود می توانند پیچیده ترین بیماری ها و اختلالات عروقی را به دقت تشخیص داده، کنترل و درمان نمایند.
اصطلاح بیماری عروقی هر شرایطی را که بر شریانها، رگهای خونی، سیاهرگها و مویرگهای حامل خون تأثیر میگذارد، در بر میگیرد. همچنین بخش لنفاوی نیز با این بیماریها در ارتباط است. رگهای لنفاوی، رگهای کوچکی هستند که از طریق آنها مایعی به نام لنف، حاوی گلبولهای سفید خون که با عفونت مبارزه میکنند، از بافتها به داخل خون میرود. بیماری عروقی شامل لیست طولانی از بیماریهایی است که برخی از آنها میتوانند تهدیدکننده زندگی باشند از جمله: ترومبوز وریدی حاد آنوریسم آئورت (شکمی، قفسه سینه) بیماری شریان کاروتید ایسکمی بحرانی اندام بیماری عروقی دیابت بیماریهای آئورت پیوند دیالیز زخمهای غیر التیام یافته ناشی از بیماریهای عروقی بیماری شریان محیطی (PAD) سندرم خروجی قفسه سینه رگهای واریسی ناهنجاریهای عروقی بیماری شریان احشایی
از آنجایی که قلب یک عضو حیاتی است، باید از آن محافظت و رعایت شود. قلب که جای خود را در سیستم گردش خون میگیرد، میتواند به شدت تحت تأثیر آسیبهای جزئی قرار گیرد. این اندام حیاتی که برای سلامتی و زندگی انسان بسیار مهم است، دی اکسید کربن را از تمام بافتهای بدن جمعآوری میکند. همچنین مسئول حذف مواد زائد متابولیک است. جراحی عروق که به عنوان جراحی قلب و عروق نیز شناخته میشود، نام کلی عملهایی است که بر روی قلب و چهار رگ اصلی و عروق محیطی توسط جراحان قلب و عروق انجام میشود. دلیل انجام عمل جراحی عروق (CVC) این است که درمان مشکلی که در نتیجه معاینات بیمار در قلب یا عروق تشخیص داده شده است، برای حل آن با دارو یا روشهای دیگر کافی نیست. در این صورت نباید جای نگرانی باشد.
بیماریهای عروقی با افزایش سن شایعتر میشوند، اما افرادی که سابقه خانوادگی بیماریهای عروقی و قلبی دارند و همچنین زنان باردار یا هرکسی که بیماریهای قلبی مانند کلسترول بالا یا فشارخون بالا دارند، در معرض خطر بیشتری قرار دارند. سبک زندگی ناسالم همچنین میتواند منجر به مشکلات عروقی شود که در میان افرادی که سیگار میکشند، چاق یا کمتحرک هستند، یا افرادی که مدتزمان زیادی ثابت میایستند یا برای مدت طولانی مینشینند، شایعتر است.
مشکلات عروقی متفاوتی وجود دارد، اما اساساً دو روش جراحی عروق برای درمان وجود دارد:
جراح برای دسترسی مستقیم به مشاهده و درمان مشکل، یکبرش بزرگ ایجاد میکند.
این روش کم تهاجمی است و شامل قراردادن یک کاتتر (یک لوله باریک و انعطافپذیر) با داروها یا ابزارهای کوچک از طریق پوست و داخل رگ خونی است. در برخی موارد پیچیده، جراح ممکن است ترکیبی از روشهای کم تهاجمی و باز را برای درمان بیمار به کار ببرد. در زیر سه بیماری رایج عروقی که با جراحی عروقی درمان میشوند آورده شده است:
آنوریسم ناحیهای برآمده و ضعیف است که در دیواره آئورت، بزرگترین رگ خونی بدن ایجاد میشود. آنوریسم میتواند رشد کند و زندگی بیمار را به خطر اندازد. در این شرایط ممکن است به جراحی عروق باز نیاز داشته باشد، به این معنی که جراح یک برش بزرگ در شکم ایجاد میکند و قسمت آنوریسم را با یک لوله سیمپیچ مانند ساخته شده از مش فلزی به نام استنت یا با بافت زنده به نام پیوند جایگزین میکند. در برخی از بیماران واجد شرایط ممکن است بتوان ترمیم آنوریسم اندوواسکولار با روشهای کم تهاجم انجام داد. در این روشها جراح از برشهای کوچک در کشاله ران و هدایت اشعه ایکس در حین کار با ابزارهای کوچک برای قراردادن استنت یا پیوند استفاده میکند.
آترواسکلروز یا پلاک میتواند در شریانهایی ایجاد شود که خون را به بازوها و پاها میآورد و باعث باریک شدن و حتی مسدودشدن شریانها میشود. این وضعیت بهعنوان PAD یا بیماری شریان محیطی شناخته میشود. روش اندوواسکولار کم تهاجمی را میتوان برای درمان PAD شدید استفاده کرد. جراح یک برش کوچک در کشاله ران ایجاد میکند و یک کاتتر را با ابزار جراحی مینیاتوری به داخل شریان میبرد. با استفاده از راهنمایی اشعه ایکس، انسداد را پیدا کرده و آن را باز میکند. آنژیوپلاستی با بالون یک روش کم تهاجمی دیگر برای این بیماری است که شامل قراردادن کاتتر با بالون در انتهای آن برای باز کردن رگ است. جراح اغلب استنت را در شریان قرار میدهد تا آن را باز نگه دارد. برخی از موارد این بیماری، نیاز به جراحی باز دارند.
واریس معمولاً منجر به بیماریهای جدی نمیشود. بسیاری از مردم رگهای واریسی متورم را ناراحتکننده و ناخوشایند میدانند. رگهای واریسی هنگامی ایجاد میشود که آسیب به دریچههای وریدها وارد شده و بر جریان خون در بدن تأثیر میگذارد. دو نوع جراحی میتواند رگهای واریسی را از بین ببرد. برداشتن ورید که شامل ایجاد دو برش در ساق پا و بیرونکشیدن کل ورید است. فلبکتومی که از چندین برش کوچک در طول ورید و بیرونکشیدن آن بهصورت تکهتکه استفاده میکند. ازآنجاییکه علائم هر بیمار متفاوت است، بهتر است که با یک جراح عروق در مورد بهترین روش برای خود صحبت کنید.
مانند همه جراحیها، جراحی عروقی نیز خطرات و عوارضی را به همراه دارد که در صورت سیگارکشیدن، چاق بودن و ابتلا به بیماریهای جدی دیگر مانند بیماری مزمن ریوی، این عوارض افزایش مییابد. زمانی که جراح قفسه سینه یا یک رگ خونی بزرگ را عمل میکند، خطر بیشتری وجود دارد. اما برای یک بیماری جدی عروقی، فواید آن اغلب بیشتر از خطرات آن است.
بسته به جراحی، بیماران ممکن است زمانی را در بخش مراقبتهای ویژه و بیمارستان بگذرانند. برخی از روشهای واریس ممکن است بهصورت سرپایی انجام شوند و بیمار بعد از جراحی به منزل برود. بیماری عروقی یک بیماری مزمن است، بنابراین بسیاری از بیماران به طور مداوم تحتنظر پزشکشان هستند.
متخصصین عروق محیطی در تشخیص و درمان مسائلی که بر عروق و وریدهای شما تأثیر میگذارد مهارت دارند. اگرچه بسیاری از افراد برای مشکل عروق خونی خود نیازی به جراحی ندارند، اما متخصصین عروق محیطی میتوانند انواع مختلفی از روشها یا عملها را انجام دهند. درمان شما ممکن است شامل تغییرات سبک زندگی و دارو نیز باشد.
پزشک عروق محیطی از سیستم عروقی یا عروق محیطی شما مراقبت میکند و بیماریهای مرتبط با آن را تشخیص داده و درمان میکند. سیستم عروقی شامل شریانها، سیاهرگها و مویرگهای کوچکی است که آنها را به هم متصل میکند. شریانها اکسیژن و مواد مغذی را در خون حمل میکنند. خون در شریانهای از قلب خارج میشود و به تمام بافتهای بدن میرود و آنچه را که ارگانهای بدن نیاز دارند تأمین میکند. وریدها، خون را پس از اینکه سلولهای بدن آنچه را که نیاز دارند از آن برداشتند، به قلب برمیگردانند. وریدها مواد زائد مانند دیاکسیدکربن را به قلب برمیگرداند. از آنجا، خون به ریهها میرود که به شما این امکان را میدهد اکسیژن را تنفس کنید و دیاکسیدکربن را خارج کنید.
جراح عروق محیطی پزشکی است که یک برنامه آموزشی تخصصی جراحی در تشخیص و درمان بیماریهای عروق و ورید انجام میدهد. هر مشکلی در یک شریان یا ورید محیطی که وجود داشته باشد، تحت درمان جراحان عروق محیطی قرار میگیرد. بر خلاف بسیاری از تخصصهای جراحی دیگر، پزشکان بسیار کمی هستند که آموزش تخصصی در درمان بیماری عروق محیطی داشته باشند؛ بنابراین، جراحان عروق نهتنها نیازهای جراحی یک بیمار عروق محیطی، بلکه نیازهای غیرجراحی آنها را نیز مدیریت میکنند.
بیماری عروق محیطی (PVD) بیماری است که در رگهای خونی خارج از قلب و مغز رخ میدهد. شایعترین علائم آن، تنگ شدن رگهای خونی است که خون را به اندامها (پاها، بازوها) میرساند. بیماری عروق محیطی به دو صورت عملکردی و ارگانیک وجود دارد. PVD عملکردی علت مشخصی ندارد. نقص در ساختار رگ خونی غیرقابلتشخیص است و علائم آن موقتی هستند. PVD عملکردی معمولاً درمان نمیشود مگر اینکه علائم دائمی و مشکلساز شوند. PVD ارگانیک در اثر آسیب ساختاری به رگهای خونی، معمولاً در اثر التهاب یا آسیب بافت ایجاد میشود. اغلب، آترواسکلروز یا تجمع پلاک در شریانها علت اصلی بیماری ارگانیک عروق محیطی است. بیماری شریان محیطی نمونه اصلی PVD است.
ازآنجاییکه جراحی عروق محیطی باز یک روش نسبتاً تهاجمی است که نیاز به بیهوشی دارد، در معرض خطرات و عوارض احتمالی متعددی است. مانند هر روش جراحی دیگری، عفونت همیشه در این روش دیده میشود. ازآنجاییکه بیمارانی که از بیماری عروق محیطی رنج میبرند به طور کلی در معرض خطر بیماری قلبی و حمله قلبی هستند، مشکلات قلبی ممکن است در طول این عمل ایجاد شود. علاوه بر این، برشهای بزرگی که برای انجام جراحی لازم است، زمان زیادی طول میکشد تا بهبود یابد و در برخی از بیماران، هرگز بهبود نمییابند. زخمهایی که مدت زیادی طول میکشد تا بهبود یابند نیاز به دورههای طولانی استراحت و عدم فعالیت دارند و ممکن است مستعد عفونت باشند.
از مهمترین جراحی ها و خدمات درمانی این جراحان می توان به موارد ذیل اشاره کرد:
جراحی ترمیم انواع آنوریسم ها و ناهنجاری های شریانی وریدی
ترمیم دایسکشن آئورت
ترمیم تنگی و انسداد شریان های پا و زخم پای دیابتی
درمان لخته شدگی خون در وریدهای عمقی پا
درمان واریس پا
درمان اختلالات لنفاتیک
تعبیه کاتتر دائمی و فیستول دیالیز
تعبیه پورت شیمی درمانی
جراحی های اندوواسکولار
مشارکت در پیوند کبد
بستگی به بیماری عروقی دارد. برخی از افراد درصورتیکه بیماری عروقی آنها بهموقع تشخیص داده شود و توصیههای پزشک خود را دنبال کنند، نیازی به جراحی عروق نخواهند داشت، چرا که میتوانند با ایجاد تغییر ساده در سبک زندگی و یا مصرف دارو، بیماری خود را کاهش دهند. برای مثال، پیادهروی همراه با مصرف آسپرین، استاتینها و سایر داروها میتواند یک درمان مؤثر برای بیماری شریان محیطی اولیه باشد که بر شریانهای پا تأثیر میگذارد. برای برخی افراد، جراحی عروق ممکن است کیفیت زندگی را بهبود بخشد، گاهی اوقات درد را کاهش داده و تحرک را بهبود بخشد.
مانند همه جراحیها، جراحی عروقی نیز خطرات و عوارضی را به همراه دارد که در صورت سیگارکشیدن، چاق بودن و ابتلا به بیماریهای جدی دیگر مانند بیماری مزمن ریوی، این عوارض افزایش مییابد. زمانی که جراح قفسه سینه یا یک رگ خونی بزرگ را عمل میکند، خطر بیشتری وجود دارد. اما برای یک بیماری جدی عروقی، فواید آن اغلب بیشتر از خطرات آن است. بسته به نوع جراحی عروق ، بیماران ممکن است زمانی را در بخش مراقبتهای ویژه و بیمارستان بگذرانند. برخی از روشهای واریس ممکن است بهصورت سرپایی انجام شوند و بیمار بعد از جراحی عروق به منزل برود. بیماری عروقی یک بیماری مزمن است، بنابراین بسیاری از بیماران به طور مداوم تحتنظر پزشکشان هستند.
کنترلهای بعد از جراحی عروق را نباید نادیده گرفت. اگر سیگار میکشید، باید بلافاصله سیگار را ترک کنید. در غیر این صورت، در برخی موارد، بیماری ممکن است پیشرفت کند و نتایج بدتری ایجاد کند. شما باید تمام موارد منفی را که در طول روند بهبودی تجربه میکنید با پزشک خود در میان بگذارید و توصیههای او را در نظر بگیرید. فراموش نکنید که روند بهبودی بیماری شما به همان اندازه به شما وابسته است که به موفقیت جراحی عروق پزشک شما. این کار تیمی است. به همین دلیل، شما باید پزشکی را انتخاب کنید که به تخصص او اعتماد دارید، در رشته خود موفق است و میدانید که بهترین جراحی عروق را برای شما انجام خواهد داد و بهترین برنامه مراقبت بعد از جراحی عروق را به شما خواهد داد. موفقیت مداخله جراحی عروق با تکمیل کامل مراقبتهای بعد از جراحی عروق بیمار و همچنین موفقیتآمیز و بدون عارضه عمل جراحی عروق است. بیماریهای قلبی عروقی رتبه اول را در بین مشکلات سلامتی تهدیدکننده زندگی در سراسر جهان دارند. به همین دلیل نیازی نیست بگوییم که چند بار با بیماریهای قلبی عروقی مواجه میشویم و سیر بیماری و روشهای درمان به طور کلی چقدر برای ما مهم است. اول از همه، پس از جراحی عروق و برای جلوگیری از علائم سوء هاضمه که ممکن است رخ دهد، باید به طور مکرر و به مقدار کافی غذا بخورید. اگر پزشک شما صلاح بداند، میتوانید پس از جراحی عروق به یک متخصص تغذیه مراجعه کرده و «برنامه رژیم غذایی قلبی» را اعمال کنید. پس از مشاوره تغذیه، باید برنامه غذایی خود را ایجاد کنید. اگر پزشک مناسب تشخیص دهد باید بعد از غذا پیاده رویهای کوتاه انجام شود. داروهای تجویز شده توسط پزشک باید در دوز مناسب و در زمان مناسب مصرف شوند. در برخی موارد، اگر پزشک به شما گفته است که دارو را مادام العمر استفاده کنید، باید در این مورد حساس باشید و از داروی خود استفاده کنید.
متخصصین عروق محیطی در تشخیص و درمان مسائلی که بر عروق و وریدهای شما تأثیر میگذارد مهارت دارند و بهترین نتایج را از جراحی عروق به ثبت میرسانند. اگرچه بسیاری از افراد برای مشکل عروق خونی خود نیازی به جراحی عروق ندارند، اما متخصصین عروق محیطی میتوانند انواع مختلفی از روشها یا عملها را انجام دهند. درمان شما ممکن است شامل تغییرات سبک زندگی و دارو نیز باشد.
www.drjavadsalimi.com
جهت مشاهده تمام فیلم های گروه فوق تخصصی جراحی عروق کلیک نمایید