مدیر گروه گوارش: جناب آقای دکتر محسن امینی
مشاهده پزشکان فوق تخصص گوارش و کبد
گروه گوارش و کبد بیمارستان عرفان نیایش، با بهره گیری از مجربترین و خبره ترین پزشکان فوق تخصص این رشته، به بیماران سرپایی و بستری ارائه خدمت می کند. پزشکان این گروه، می توانند با استفاده از دقیق ترین و به روزترین روش های تشخیصی بالینی، آزمایشگاهی و تصویربرداری، طیف وسیعی از بیماری های دستگاه گوارش را به دقت تشخیص داده و این بیماری ها را به موقع و به بهترین شکل ممکن درمان کنند.
از جمله مهمترین بیماری هایی که در این زمینه مورد تشخیص و درمان قرار می گیرند، می توان به موارد ذیل اشاره کرد:
جهت مشاهده تمام فیلم های گروه فوق تخصصی گوارش و کبد کلیک نمایید
کبد یکی از مهمترین اندامهای بدن است. کبد وظایف زیادی مانند پردازش غذا، تولید انرژی و دفع سموم را انجام میدهد. هپتولوژی به ساختار و بیماریهای کبد میپردازد. در برخی از بیمارستانها، این بخشها به بخشهای گوارش یا کبد معروف هستند. هپاتولوژی، متشکل از دو واژه یونانی "hepaticos" و "logia" به معنای کبد و مطالعه است. در عین حال، کبد شناسی به عنوان شاخهای از علم که با بیماریهای کبدی سروکار دارد، شناخته میشود. اختلالات کبدی اغلب جزء بیماریهای گوارشی است. علاوه بر بیماریهای حاد در کبد، هپاتیت مزمن از شایعترین بیماریها است. این بیماریها در برخی موارد میتوانند جدی باشند و نیاز به بررسی توسط بهترین دکتر کبد در تهران دارند. هپاتیت B،D یا C که از جمله بیماریهای کبدی است، میتواند به صورت مزمن رخ دهد. تشخیص زودهنگام در این بیماریها بسیار مهم است. برای این بیماریها میتوان نتایج بسیار بهتری به دست آورد. بهترین دکتر کبد در تهران یا هپاتولوژیست به پزشکی میگویند که با بیماریهای کبد سروکار دارد، بیماریها را تشخیص داده و درمان میکند. تشخیص زودهنگام نیز در این زمینه بسیار مهم است. پس از بیماریهای تشخیصدادهشده باید از روش درمانی مناسب استفاده کرد.
بهترین دکتر کبد در تهران با تمام بیماریهای مربوط به کبد سروکار دارد. بهترین دکتر کبد در تهران معمولاً بیماریهایی مانند یرقان، پیوند کبد، سرطان کبد، سیروز را بررسی میکند. در عین حال، اختلالات ژنتیکی و متابولیکی ایجاد شده در کبد نیز توسط بخش هماتولوژی بررسی میشود. تشکیل سنگ در کیسه صفرا و بیماریهای کیسه صفرا نیز باعث بیماریهای کبدی میشود. در عین حال گروه هماتولوژی به بیماریهای کبدی و کبد چرب ناشی از دارو میپردازد. بیماریهای زیادی وجود دارد که بر کبد تأثیر میگذارد. برای یافتن علت، تشخیص و درمان این بیماریها به بخش هماتولوژی بیمارستانها مراجعه میشود. بخش هماتولوژی درمان جامع همه این بیماریهای کبدی را ارائه میدهد. به طور خاص، تومورهای کیسه صفرا، سنگهای صفراوی و بیماریهای مربوط به دارو نیز باید با جزئیات بررسی شوند.
طبق بیانات بهترین دکتر کبد در تهران هرازگاهی ممکن است در اثر مصرف زیاد الکل، اختلالات مختلفی در کبد ایجاد شود. در عین حال، بسیاری از بیماریها مانند کبد چرب، سیروز و سرطان کبد توسط بخش کبد انجام میشود. علاوه بر این، عفونتهای هپاتیت ویروسی که در کبد ایجاد میشوند به اشکال مختلف در تقریباً ۲ میلیون نفر در جهان دیده میشوند. میلیونها نفر ناقل هستند. اما جزئیات واکسن و نتایج خون نیز بیماری هپاتیت B را به میزان قابل توجهی کاهش داده است. برخی از عوامل در سرطان کبد مهم هستند. زیرا اگر بیماریهایی مانند هپاتیت B و هپاتیت C بهدرستی درمان نشوند باعث سرطان کبد میشوند. این حدود ۸۰ درصد موارد را تشکیل میدهد. بهترین دکتر کبد در تهران بیان میکند که بیشتر بیماریهای کبدی توسط ویروسها ایجاد میشوند. در عین حال، ویروس در نتیجه تماس جنسی، عفونت و انتقال خون منتقل میشود. در کنار این عوامل، ویروسهایی که در قسمتهای مختلف بدن مستقر میشوند بهتدریج شروع به بیمار کردن افراد میکنند. آسیب ویروسها در بدن بهتدریج افزایش مییابد. بهخصوص در اثر ویروسها، علائمی مانند خستگی و فرسودگی نیز بروز میکند. با پیشرفت روزبهروز این بیماریها، نارسایی کبد رخ میدهد. به همین دلیل است که هپاتولوژی تمام این بیماریهای مرتبط با کبد را بررسی میکند. پس از تشخیص، روشهای درمانی بهدرستی تعیین میشود.
انواع بیماریهای زیر ممکن است در کبد ایجاد شوند: درمان هپاتیت توسط بهترین دکتر کبد در تهران هپاتیت یکی از شایعترین بیماریهای کبدی است. پنج نوع مختلف هپاتیت وجود دارد که به عنوان التهاب کبد نیز شناخته میشود: A، B، C، D و E. میزان بروز انواع هپاتیت که از طریق خون، تماس جنسی و آب آلوده قابلانتقال هستند متفاوت است و هیچ واکسنی برای همه انواع هپاتیت در دسترس نیست. هپاتیت A که در بین مردم به عنوان زردی شناخته میشود، بیماری است که اغلب بدون نشاندادن علائم ایجاد میشود. هپاتیت A که از طریق تماس با مدفوع افراد مبتلا منتقل میشود، برای کودکان ۱۸ ماهه و ۲ ساله در برنامه واکسیناسیون معمول واکسینه میشود. با این واکسن فرد تا آخر عمر از هپاتیت A مصون میماند. هپاتیت B نوع دیگری از هپاتیت است که در برنامه ایمنسازی دوران کودکی گنجانده شده است. میتوان گفت تقریباً همه مبتلایان به ویروس هپاتیت B که از طریق خون و جنسی منتقل میشود، خودبهخود بهبود مییابند. با این حال، در موارد نادر، بیماران ممکن است نیاز به درمان در بیمارستان داشته باشند. این به این دلیل است که هپاتیت B درمان نشده میتواند باعث سایر بیماریهای کبدی مانند سیروز کبدی و سرطان کبد شود. هپاتیت C که میتواند؛ مانند سایر ویروسها منتقل شود، هیچ واکسنی ندارد. این بیماری که تا حد زیادی مزمن است باید درمان شود. دلیل این امر احتمال ابتلا به بیماری هپاتیت C درمان نشده برای شروع سرطان و سیروز است، مانند هپاتیت B. انواع دیگر هپاتیت که واکسینه نشدهاند D و E هستند. در حالی که هپاتیت D نادر است، ویروس هپاتیت E اغلب در کشورهایی که آب آشامیدنی سالم کافی نیست، دیده میشود.
تجمع چربی بیش از حد طبیعی در سلولهای کبد را کبد چرب میگویند. این بیماری که در نتیجه حداقل ۵ درصد وزن کبد از چربی تشکیل شده است، در افرادی که الکل مصرف میکنند بیشتر دیده میشود. با این حال، این بیماری میتواند در افرادی که الکل مصرف میکنند یا اصلاً الکل مصرف میکنند نیز رخ دهد. بیماری کبد چرب در افرادی که از الکل کم یا بدون مصرف الکل استفاده میکنند به عنوان NAFLD (بیماری کبد چرب غیرالکلی) در پزشکی تعریف میشود. بروز این بیماری که ۳۰ درصد در بزرگسالان است باعث التهاب در کبد میشود و به اختصار NASHنامیده میشود. NASH که میتواند ناشی از عواملی مانند چاقی، دیابت نوع ۲، مقاومت به انسولین، رژیم غذایی پرکالری، مصرف چربیهای اشباع شده، کم تحرکی و رژیم غذایی با غذاهای آماده باشد، بیماری است که معمولاً بدون نشاندادن هیچ علامتی پیشرفت میکند. برای تشخیص این بیماری که در صورت عدم مداخله بهموقع میتواند باعث سیروز و سرطان کبد شود، باید مقادیر AST و ALT و وجود چربی در کبد با سونوگرافی بررسی شود. ورزش، تغذیه منظم و سالم و رسیدن به وزن ایدهآل از عوامل مهم در درمان کبد چرب است. در صورت عدم توجه بیمار به سلامتی خود، تشکیل سرطان هم در کبد و هم در قسمتهای مختلف بدن مشاهده میشود. NASH، که باعث بیماریهای کلیوی نیز میشود، میتواند باعث حمله قلبی و فلج مغزی نیز شود.
یکی از دلایل کبد چرب مصرف زیاد الکل است. چاقی و رژیم غذایی با غذاهای چرب اشباع نیز از جمله عواملی هستند که باعث ایجاد کبد چرب میشوند. یکی دیگر از بیماریهای زمینهای، عوامل ژنتیکی، جنسیت و سن میتوانند بدون توجه به میزان مصرف الکل، کبد چرب ناشی از الکل را ایجاد کنند. مانند بسیاری از بیماریهای کبدی دیگر، بیماری کبد چرب ناشی از الکل وضعیتی است که معمولاً بدون هیچ علامتی پیشرفت میکند. پس از بررسی وضعیت کبد با آزمایش خون و دستگاههای تصویربرداری لازم، بیمار باید الکل را به طور کامل ترک کند. این امکان وجود دارد که بیمار در مدت ۶-۴ هفته پس از ترک الکل، سلامت قبلی خود را به دست آورد. با یک برنامه غذایی مناسب و مصرف برخی داروها میتوان از این بیماری پیشگیری کرد.
بیماریهایی مانند هپاتیت B، C و D، بیماری کبد چرب مرتبط با الکل و غیرالکلی باعث آسیب کبدی میشوند. در نتیجه زوال سلولها، کبد قادر به انجام بسیاری از عملکردها نمیشود. این فرایند در واقع اولین مرحله سیروز است و معمولاً بدون علائم پیش میرود. در صورت افزایش آسیب کبدی، بیماری بیشتر پیشرفت کرده و کبد سخت و منقبض میشود. در مراحل آخر بیماری، احتمال نارسایی کبد بسیار زیاد است؛ بنابراین در برخی موارد سیروز نارسایی کبدی نیز نامیده میشود. در بسیاری از بیماران سیروز در طی کنترلهای عمومی یا در آزمایشاتی که در نتیجه برخی شکایات بیمار انجام میشود رخ میدهد. علائمی مانند ضعف، کاهش وزن، یرقان، کاهش توده عضلانی، تورم شکم، تغییر ناخن، تورم پاها، استفراغ خونی، گرفتگی عضلات، بینظمی قاعدگی، اختلالات جنسی، مدفوع سیاه از جمله علائم سیروز است که بدون علامت پیشرفت میکند. در مرحله اول درمان سیروز با درمان دارویی مناسب امکانپذیر است. در طول دوره درمان، الکل نیز باید به طور کامل ترک شود. با این حال، پیوند کبد تنها درمانی است که میتواند در مواردی که سیروز پیشرفت میکند و درمان دارویی کافی نیست، اعمال میشود؛ بنابراین، مانند بسیاری از بیماریهای دیگر، تشخیص زودهنگام سیروز حیاتی است.
میتوان گفت سرطان کبد که پنجمین نوع سرطان شایع در جهان است، در مردان بیشتر از زنان است. هپاتیت B، هپاتیت C، سیروز، مصرف بیش از حد الکل و کبد چرب از جمله عواملی هستند که میتوانند باعث ایجاد سرطان شوند. در عین حال، سیگارکشیدن، رژیم غذایی نامنظم، برخی داروها و بیماریهای کبدی که از طریق ژنتیک منتقل میشوند نیز میتوانند باعث سرطان کبد شوند. سرطان کبد که معمولاً در بیماران مبتلا به سیروز دیده میشود، مانند سایر بیماریهای کبدی در مراحل اولیه علائمی از خود نشان نمیدهد. روشهای درمانی مختلفی برای سرطان کبد وجود دارد که با روشهایی مانند ام آر آی، سونوگرافی، توموگرافی کامپیوتری و لاپاراسکوپی تشخیص داده میشود. برای تعیین برنامه درمانی مناسب ابتدا باید به این سؤال پاسخ داد که آیا سرطان از کبد منشأ میگیرد یا از سایر اندامها. مداخله جراحی یک روش پرکاربرد در درمان سرطان کبد است. با این حال، مهم است که بهخاطر داشته باشید که این برای بیمارانی که سیروز ندارند یا فقط در مراحل اولیه سیروز دارند معتبر است. دلیل این امر این است که نارسایی کبد در مراحل بعدی سیروز دیده میشود و این امر گزینه جراحی را غیرممکن میکند. شیمی درمانی و رادیوتراپی از جمله روشهای درمانی رایجی هستند که در سرطان کبد و همچنین سایر انواع سرطان مورد استفاده قرار میگیرند. انواع سرطان مانند کلیه، پستان، کولورکتال، ریه، پوست، تخمدان نیز میتوانند متاستاز داده و باعث سرطان کبد شوند. سرطانهای متاستاتیک کبد ۳۰ برابر شایعتر از سرطانهای ناشی از سیروز یا چاقی هستند.
ممکن است کیستهای خوشخیم در کبد ایجاد شود. عوامل ایجاد این کیستها متفاوت است و روشهای درمان نیز با توجه به نوع کیست متفاوت است.
کیستهای ساده که معمولاً بعد از ۴۰ سالگی دیده میشوند، کیستهایی هستند که همانطور که از نامشان پیداست در بیشتر موارد خطری ندارند. اندازه کیستهای ساده باقیمانده از بیماریهای عفونی مادرزادی یا گذشته کمتر از ۳ سانتیمتر است. هیچ درمانی برای کیستهایی که بیصدا هستند و رشد نمیکنند اعمال نمیشود. اما اگر تعداد کیستها زیاد باشد، رشد کند و باعث خونریزی داخلی شود، مایع داخل کیستها تخلیه شده و این کیستها با جراحی خارج میشوند.
کیست هیداتید که به نام کیست سگ نیز شناخته میشود، شایعترین نوع کیست در کبد است. کیست هیداتید ناشی از انگل نوعی کیست است که از حیوان به انسان منتقل میشود. بهخصوص در نتیجه مصرف آب و غذای آلوده به تخمهای انگل در مدفوع سگها، انگل میتواند از طریق خون از رودهها در کبد تهنشین شود؛ بنابراین باید از تمیز بودن آب آشامیدنی اطمینان حاصل کرد و قبل از مصرف مواد غذایی باید کاملاً شسته شوند. در درمان کیست هیداتید، کیست را میتوان با لاپاراسکوپی تخلیه کرد و ممکن است نیاز به برداشتن برخی از کیستها با جراحی باشد.
کیست همانژیوم که به سرطان تبدیل نمیشود، نوعی کیست کبدی است که بیشتر در زنان دیده میشود. کیستهایی که معمولاً به همان اندازه باقی میمانند میتوانند با عواملی مانند بارداری و داروهای ضدبارداری رشد کنند. کیستهایی که رشد میکنند و اندازه آنها بیش از ۱۰ سانتیمتر است باید با جراحی برداشته شوند. کیست همانژیوم که یکی از شایعترین کیستهای کبدی است، با روشهای تصویربرداری مانند MRI قابلتشخیص است، زیرا علائم زیادی را نشان نمیدهد.
عواملی مانند نوع و شدت بیماری کبد و وضعیت بیمار، تقریباً ضروری است که برنامه غذایی برای هر بیمار متفاوت باشد. اما پیروی از یک برنامه غذایی سالم، ورزش منظم و رسیدن به وزن ایدهآل از جمله عواملی است که در تمامی بیماریهای کبدی باید موردتوجه قرار گیرد. در موارد بیماری کبد چرب الکلی یا سیروز ناشی از مصرف الکل، بیماران باید کاملاً از مصرف الکل خودداری کنند. هنگامی که از دست دادن عضلانی در بیماران سیروز بسیار زیاد است، برنامه تغذیه نیز باید با هدف جلوگیری از کاهش بیشتر عضلات باشد. به همین دلیل بیماران باید غذاهای پروتئینی مصرف کنند و مراقب باشند که برای مدت طولانی گرسنه نمانند. از آنجایی که برخی از مقادیر ویتامین ممکن است در بیماران سیروز کاهش یابد، این بیماران ممکن است نیاز به مصرف مکملهایی مانند ۱۲B و اسیدفولیک تحتنظر پزشک داشته باشند. در بیماری کبد چرب غیرالکلی، بیماران باید تا حد امکان از غذاهای آماده دوری کنند، از غذاهایی که باعث افزایش قند خون میشوند، اجتناب کنند، تا حد امکان از چربیهای اشباع شده پرهیز کنند، به طور منظم ورزش کنند و به وزن ایدهآل خود برسند. برخی از فرآوردههای گیاهی یا داروهایی که تصور میشود بیماریهای کبدی را درمان میکنند، مشاهده شده است که آسیب بیشتری به کبد وارد میکنند؛ بنابراین، هیچ دارو یا محصول درمانی حمایتی نباید بدون مشورت با پزشک استفاده شود.
هیچ مفهومی از جراحی ساده کبد وجود ندارد، همه جراحیهای کبد، جراحیهای بزرگ و جدی هستند. از سوی دیگر، با پیشرفت در تکنیکهای بیهوشی و جراحی، جراحیهای کبد بدون دردسر و ایمنتر شدهاند. اکنون میتوان جراحیها را با از دست دادن خون کمتر انجام داد. بهطوریکه انتقال خون که زمانی در جراحیهای کبد یک قانون بود، اکنون تقریباً استثنا شده است. میزان مرگومیر که در جراحیهای بزرگ کبد حدود ۲۰ درصد بود، اکنون به ۱ درصد کاهشیافته است. اما مؤسساتی با نرخ ۱ درصد آنهایی هستند که حجم قابل توجهی و تیم مجرب در جراحیهای کبد دارند. به همین جهت باید به بهترین دکتر کبد در تهران مراجعه کنید.