X

کلینیک شنوایی

امکانات درمانی / بخش ها / پاراکلینیک ها / سنجش شنوایی

کلینیک شنوایی سنجی

مدیر کلینیک سنجش شنوایی: جناب آقای حجت ا... جلیل السلطان


سنجش شنوایی (ادیومتری)

اختلالات‌ شنوایی‌ عبارت از عدم‌ توانایی‌ شنیدن‌ است که منجر به کاهش شنوایی و یا ناشنوایی فرد می‌شود. زمانی که فرد دچار کاهش شنوایی است‌ می‌تواند با استفاده‌ از سمعک‌ کمبود شنوایی‌ خود را جبران‌ نماید. بنابراین ارزیابی‌ توانایی شنیدن‌ و یافتن محل‌ ضایعه‌ در گوش‌ خارجی‌، میانی‌، داخلی‌ و یا سیستم‌ مرکزی‌ از اهمیت زیادی برخوردار خواهد بود که‌ با انجام آزمایشات‌ مختلف‌ و بکارگیری تجهیزات ‌شنوایی سنجی انجام می‌شود. توانبخشی‌ شنوایی شامل‌ آموزش‌ لب‌ خوانی‌، زبان‌ اشاره‌، آموزش‌‌ پیشگیری‌ و مراقبت‌های‌ ویژه‌ می‌باشد.

 

در بخش سنجش شنوایی عرفان نیایش، خدمات تشخیصی و توانبخشی زیر ارائه می‌شود:

  • سنجش شنوايی (اديومتری و تمپانومتری)

  • مشاوره سمعك

  • آزمون‌های الكتروفيزيولوژی شامل ABR، OAE و …

  • ارزيابی‌های تعادل

 

  • سرگیجه چیست؟

سرگیجه عارضه ای است که طی آن فرد احساس می­کند که اشیا و یا در اصطلاح عام، اتاق و مکانی که در آن قرار دارد به دورش می چرخد. سرگیجه می­تواند بیانگر بیماری خاص و یا ضعفی در بدن باشد. (سرگیجه و تار شدن و سیاهی رفتن چشم ها را باید جدی گرفت و به پزشک مراجعه کرد چرا که میتواند خطر ساز شود.)

 

  • سرگیجه گردنی

سرگیجه گردنی، سرگیجه یا گیجی است که متعاقب پوسچر و وضعیت خاص گردن رخ می دهد. برای مثال سرگیجه متعاقب چرخش سر به چپ و راست درحالیکه بیمار صاف روی صندلی نشسته است. تعریف دیگر این سرگیجه، سرگیجه ای است که به دلیل اختلالات گردن رخ می دهد. 

 

درصد شیوع این نوع سرگیجه دقیقا روشن نیست اما 20 تا 58 درصد، بیماران دچار صدمات بسته سر یا whiplash injury از گیجی، سرگیجه یا عدم تعادل با شروع تاخیری شکایت دارند. در این نوع سرگیجه علایم شنوایی وجود ندارد البته درد گوش شایع است. 

 

در مورد بهترین روش تشخیص این نوع سرگیجه توافق وجود ندارد. مهمترین نکته آن است که باید نیستاگموسی وجود داشته باشد که با تغییر جاذبه تغییر نمی کند بلکه با تغییر موقعیت سر بر روی گردن تغییراتی نشان می دهد. 

 

چند نظریه در مورد مکانیسم این سرگیجه وجود دارد:

  1. مشکل عروقی: compression، spasm و dissection

  2. ورودی غیر هنجار حس عمقی گردن

  3. فشار روی نخاع گردن

  4. نشت مایع مغزی نخاعی (CSF)

  5. Barré–Liéou” syndrome"

  6. مشکل مهره های C1-C2

  7. میگرن cervicogenic

 

  •  تشخیص :

متداولترین سن این نوع سرگیجه 30 تا 50 سال است و در زنها شیوع بالاتری دارد.  گردن درد معمولا باید وجود داشته باشد، اما در مواقعی که ناشی از اختلال عروق گردنی هست گزارش درد گردن نخواهیم داشت. وزوز و کاهش شنوایی فرکانسهای بم هم ئر بعضی موارد گزارش شده است. 

 

معیارهای تشخیص معمولا شامل موارد زیر میباشد:

  • رد علل دیگر: بیماری گوش، بیماری مغز، میگرن

  • نیستاگموس با چرخش سر 

  • MRI غیر هنجار گردن

  • سفتی گردن

  • شروع علایم پس از صدمه گردن

 

  • درمان :

درمان این بیماری معمولا پس از تشخیص علت ایجاد کننده شامل ترکیبی از درمانهای دارویی، توانبخشی و تمرینات وضعیتی و اصلاح وضیت نشستن و فشار روی گردن فرد خواهد بود.

 


 

  • کم شنوایی نوزادان

کم شنوایی و یا ناشنوایی شایعترین اختلال مادرزادی در نوزادان میباشد.

 

روزانه در حدود 20 کودک کم شنوا در کشورمان بدنیا می آید. کم شنوایی تاثیر عمیقی بر رشد زبان و گفتار ، یادگیری مهارتهای اجتماعی هیجانی و شناختی در دوران رشد و متعاقب آن ایجاد مشکلات شغلی  اجتماعی و روانی در هنگام ورود به جامعه در فرد کم شنوا برجا میگذارد.

 

همه کودکان و نوزادان از بدو تولد تا ورود به مدرسه میبایست تحت پایش و غربالگری شنوایی قرار بگیرند تا در صورت مشاهده کم شنوایی با مداخله زود هنگام و اقدامات درمانی و توانبخشی و آموزشی و در صورت لزوم دریافت سمعک و یا کاشت حلزون، اثرات آن به حداقل رسیده و کودک همانند دیگر همسالان خود رشد طبیعی گفتار و زبان و متعاقب آن مهارت های درسی و اجتماعی خود را طی کند .

 

براساس گاید لاین (اصول بالینی ) جهانی مداخله زود هنگام که برای کشورمان بومی سازی شده است. در هر لحظه ای که کم شنوایی در کودک مشاهده شد، میبایست در کوتاهترین زمان ممکن اقدامات لازم توانبخشی و آموزشی با بهترین کیفیت در دسترس انجام شود.

 

 

دی ان ان