مدیر گروه و رئیس بخش: جناب آقای دکتر سید خلیل فروزان نیا
سرپرستار بخش: آقای علیرضا پایندهفخر
مرکز جراحی قلب و عروق پیشرفته
بخش مراقبت های ویژه قلب باز بیمارستان عرفان نیایش توسط کادر مجرب و ورزیده پرستاری و یک پزشک متخصص بیهوشی مقیم به صورت 24 ساعته اداره میشود . دارای 6 تخت که یک تخت به صورت اتاق ایزوله می باشد. تخت های ICU-OH به صورت چند شکنه و دارای Bedside ( نرده کناری) که به راحتی قابل تعدیل و دادن پوزیشن های مختلف به بیمار می باشند . هر تخت مجهز به تشک مواج ، سیستم مانیتورینگ قلبی ،ریوی ، فشاری و ونتیلاتوربه صورت pendent که به اکسیژن سانترال متصل است ، ساکشن سانترال، 3 عدد سرنگ پمپ و ... میباشد.
بیماریهای قلبی عروقی از مشکلات جدی هستند که منجر به کاهش امید به زندگی و مرگ ناگهانی در سراسر جهان میشوند. سالهاست که پیشرفتهای زیادی در زمینه پزشکی برای تشخیص و درمان بیماریهای قلبی صورتگرفته است و مطالعات در این زمینه ادامه دارد. امروزه جراحی قلب باز همچنان پرکاربردترین روش در درمان بیماریهای قلبی در کنار محافظت از سلامت قلب است. جراحی قلب باز به معنای باز کردن قفسه سینه و نمایانشدن قلب است. این رایجترین روش جراحی در میان بزرگسالان است و در حال حاضر خطر مرگومیر بسیار پایینی دارد. عمل قلب باز معمولاً برای درمان گرفتگی عروق کرونر انجام میشود. جراحی قلب باز معمولاً پیچیدهتر است؛ زیرا در قلب باز و بدون خون انجام میشود. در این عمل، جراح قلب از محلول غنی از پتاسیم برای توقف و خنککردن قلب استفاده میکند.
جراحی قلب باز معمولاً زمانی انجام میشود که فرد نیاز به پیوند عروق کرونر (CABG) داشته باشد. هدف بازگرداندن جریان خون صحیح به قلب، بهمنظور محدود کردن خطر حمله قلبی است. بیماری عروق کرونر زمانی ایجاد میشود که شریانها به دلیل تجمع چربی در داخل آنها به شکل پلاک، باریک و سخت شوند. در نتیجه خون نمیتواند آنطور که باید جریان یابد و این میتواند باعث انسداد شود. عمل جراحی قلب باز نیز برای تعویض یا ترمیم دریچهها یا سایر قسمتهایی که آسیبدیده یا دارای ناهنجاری هستند انجام میشود. بهعنوانمثال، برای قرار دادن پیوند یا انجام پیوند. به طور کلی مواردی که جراحی قلب باز در آنها ضروری است عبارتاند از: در نتیجه تصلب شرایین (آترواسکلروز)، در صورت تنگ شدن عروق، عمل بایپس روی آنها اعمال میشود. ترمیم یا تعویض دریچههایی که خون را به بدن میفرستند. حذف لخته و تومور در قلب با عمل جراحی قلب باز ترمیم نواحی آسیبدیده قلب استفاده از وسایل پزشکی تنظیمکننده ریتم قلب ترمیم ناهنجاریهای مادرزادی قلب جایگزینی قلب غیرفعال با نارسایی پیشرفته قلبی با قلب اهدایی پیوند قلب
دو عمل جراحی قلب باز رایج وجود دارد که شامل پیوند عروق کرونر و جراحی دریچه قلب است. پیوند عروق کرونر پیوند عروق کرونر که بهعنوان پیوند بایپس عروق کرونر (CABG) نیز شناخته میشود، رایجترین روش عمل قلب باز است و زمانی انجام میشود که رگهای خونی حامل خون باریک شده باشند. برای اصلاح این وضعیت، بایپس عروق کرونر انجام میشود. این روش شامل استخراج بخش کوچکی از ورید از قسمت دیگری از بدن برای هدایت جریان خون به عضله قلب است. اگر شریان چندین محل مسدود داشته باشد، باید چندین بایپس انجام شود.
قلب چهار دریچه دارد: آئورت، میترال، ریوی و سه لتی. هرکدام خون را به یکی از بطنهایی که قلب به آن تقسیم شده پمپ میکند. اگر یکی از دریچهها غیرطبیعی باشد، میتوان برای اصلاح آن عمل جراحی قلب باز انجام داد. گاهی اوقات دریچهها باریک میشوند و مانع از جریانیافتن خون میشوند. این وضعیت تنگی نامیده میشود. در موارد دیگر، آنطور که باید بسته نمیشوند و بهجای آن خون برگشت میکند، به این حالت رفلاکس یا نارسایی دریچه میگویند. این عارضه باعث ایجاد چندین بیماری میشود که باید برطرف شود.
پاسخ به این سؤال بستگی به علت بیماری و وضعیت اورژانسی دارد. به همین جهت تشخیص صلاحیت بیمار برای انجام عمل به جراح قلب آن بستگی دارد. به طور معمول میانگین سن عمل قلب باز در دنیا 55 سال است؛ اما از نظر پزشکی امکان دارد در هر سنی انجام شود.
درصورتیکه هریک از شرایط زیر را داشته باشید، احتمال دارد عمل قلب باز برای شما انجام نشود یا به تعویق بیفتد: نیستند
با توجه به اینکه عمل جراحی باز قلب یک عمل درمانی است معمولاً در هر سنی در صورتی که بیمار سایر مشکلات ذکر شده در بالا را نداشته باشد، قابل انجام اسد. این جراحی در افراد مسن و کودکان با چالشهایی همراه است.
به طور معمول جراحی قلب باز سه تا شش ساعت طول میکشد. با یک برش عمودی، در مرکز قفسه سینه، بین 20 تا 25 سانتیمتر شروع میشود. سپس، استخوان سینه که استخوانی در مرکز قفسه سینه است، برش داده میشود (به این روش استرنوتومی میگویند). بهاینترتیب قلب به طور کامل در معرض دید باقی میماند. جراحی قلب باز معمولاً بر روی قلب ساکن انجام میشود. به همین دلیل در حین عمل قلب به دستگاه بایپس متصل میشود و وظیفه قلب از این طریق انجام میشود. بسته به ترجیح جراح، ممکن است در برخی از جراحیها از دستگاه بایپس استفاده نشود. در سالهای اخیر، تعداد کاربردهای جراحی در قلب توسط جراحان مجرب افزایشیافته است. از شریانها یا سیاهرگها برای ایجاد مسیر جدیدی به قلب برای جایگزینی شریانهای ناسالم استفاده میشود. پس از اتمام عمل، جناغ سینه با کمک سیم بسته میشود. سیم از بدنه جدا نمیشود. پس از بستهشدن بریدگیها با بخیه، عمل جراحی کامل میشود. بخیهها باید در فواصل منظم توسط جراح بررسی شود. زمان میبرد تا استخوان سینه جوش بخورد. بیمار باید در این فرایند بسیار مراقب خود باشد و با رعایت اقدامات احتیاطی مانند خوابیدن به پشت تا زمان بهبودی از ناحیه قفسه سینه محافظت کند. پس از بیدارشدن بیمار، دو یا سه لوله در قفسه سینه خود دارد. هدف این لولهها دفع مایعات مضر اطراف قلب است. پس از انجام این روش، جراح با اتصال دونیمه با بخیه یا با استفاده از روش بخیه محکم، جناغ سینه را میبندد. سپس برش اولیه بسته میشود.
ازآنجاییکه این عمل بسیار مهم است، باید پیش از جراحی به دنبال بهترین جراح قلب و بهترین بیمارستان قلب باشید تا خیال شما از بابت تصمیم پزشک و مهارت وی آسوده باشد. قطعاً قبل از هر جراحی یک سری آزمایش و تصویربرداری نیاز دارید که برای این جراحی عبارتاند از: - آزمایشهای خون، ادرار - آنژیوگرافی عروق کرونر برای تعیین وضعیت عروق قلب - بررسی سونوگرافی عروق قلب و گردن برای تعیین وضعیت دریچههای قلب، انقباض آن و ماهیت آسیب به عروق کاروتید - الکتروکاردیوگرافی - اشعه ایکس از اندامهای قفسه سینه - در برخی موارد معاینه مری، معده و DPC (FGDS) طبیعی است که قبل از جراحی قلب باز احساس آشفتگی کنید. توصیه ما این است که بهخوبی از این روش مطلع شوید. صدها مورد از این جراحیها هر روز انجام میشود که نتایج مثبتی دارد. پزشک در دو هفته قبل از عمل، خودداری از مصرف سیگار و برخی داروها را توصیه میکند. ضمناً لازم است از خوردن غذا بعد از نیمهشب روز عمل خودداری شود. بیمار باید قفسه سینه را با صابون آنتیباکتریال بشویید.
آمادگی قبل از عمل برای بیماری که جراحی قلب باز انجام میدهد بسیار مهم است. اگر شرایط خاصی وجود نداشته باشد، بیمار یک روز قبل در بیمارستان بستری میشود. غیر از متخصص قلب و جراح قلب، متخصص بیهوشی نیز بیمار را ارزیابی میکند و معاینات چکاپ انجام میشود. داروهایی مانند رقیقکنندههای خون نیز از قبل قطع میشوند. هشدارهای لازم مبنی بر عدم استفاده از هیچ دارویی پس از بستری داده خواهد شد. استفاده از الکل و سیگار نیز باید قبل از عمل قطع شود. اگر بیمار دائماً دارو مصرف میکند، باید به پزشک اطلاع دهد.
یکی از بزرگترین خطرات جراحی قلب باز عفونت است. بیمار حداقل 5-4 روز پس از جراحی اجازه ملاقات با کسی را ندارد. حتی کوچکترین عفونت توسط بیمار جان بیمار را به خطر میاندازد. به همین دلیل، بیمار تنها پس از 8 تا 9 روز به یک اتاق معمولی منتقل میشود. سایر خطرات احتمالی جراحی قلب باز عبارتاند از:
هرچه بیماری قلبی پیشرفتهتر باشد، خطرات جراحی قلب باز بیشتر است. بااینوجود، هر جراحی دارای حاشیه خطر مورد انتظار است.
پس از عمل باز قلب، بیمار باید به مدت 24 ساعت در مراقبتهای ویژه تحتنظر باشد. بیمار دو یا سه لوله زهکشی در قفسه سینه خود خواهد داشت، مایعات داخل وریدی داده میشود و یک سوند ادراری برای بیمار قرار میگیرد. بستری در بیمارستان میتواند تا 7/10 روز طول بکشد. زخم جراحی گسترده است که نیاز به توجه ویژه دارد. دستها و محل بخیه باید قبل و بعد از لمس خوب شسته شوند و ناحیه عمل همواره گرم و خشک نگه داشته شود. لازم است هر روز بررسی شود که علائم عفونت وجود ندارد. دوشگرفتن فقط پس از رسیدن به بهبودی کافی توصیه میشود. درد درد را میتوان با مسکنهای تجویز شده توسط پزشک کنترل کرد. ماهیچههای سراسر بدن، بهویژه گلو و قفسه سینه، ممکن است درد کنند. داروها باید حتماً طبق تجویز پزشک مصرف شوند. اگر جراحی قلب باز انجام دادهاید، توصیه میشود تاحدامکان استراحت کنید، اما برخی از افراد پس از جراحی قلب باز بهسختی میتوانند خوب بخوابند. توصیه این است که از مصرف کافئین پرهیز کنید، تختخواب را تاحدامکان راحت کنید و نیم ساعت قبل از خواب مسکن مصرف کنید. توانبخشی برنامههای توانبخشی قلبی شامل فعالیت بدنی، مدیریت عوامل خطر و اقدامات کنترل استرس، اضطراب و افسردگی است.
درد را میتوان با مسکنهای تجویز شده توسط پزشک کنترل کرد. ماهیچههای سراسر بدن، بهویژه گلو و قفسه سینه، ممکن است درد کنند. داروها باید حتماً طبق تجویز پزشک مصرف شوند. اگر جراحی قلب باز انجام دادهاید، توصیه میشود تاحدامکان استراحت کنید، اما برخی از افراد پس از جراحی قلب باز بهسختی میتوانند خوب بخوابند. توصیه این است که از مصرف کافئین پرهیز کنید، تختخواب را تاحدامکان راحت کنید و نیم ساعت قبل از خواب مسکن مصرف کنید.
برنامههای توانبخشی قلبی شامل فعالیت بدنی، مدیریت عوامل خطر و اقدامات کنترل استرس، اضطراب و افسردگی است. مراقبت پس از جراحی قلب باز پس از خروج از بیمارستان دوره نقاهت اولیه تقریباً 30-45 روز طول میکشد. در این مدت باید بهتدریج به فعالیتهای معمول خود بازگردید. سرعت و ویژگیهای دوره بهبودی برای هر فرد فردی است. در روند بهبودی، ممکن است دورههایی از بهبود و وخامت وجود داشته باشد که انتظار میرود و نباید باعث ترس شود. در اینجا چند نکته از متخصصان ما آورده شده است که به بیمار جراحی قلب باز کمک میکند احساس راحتی و اعتمادبهنفس بیشتری داشته باشد.
در بیشتر موارد، بیمار پس از برداشتن بخیهها مرخص میشود. ممکن است احساس ازدستدادن احساس، خارش و درد در محل عمل باز قلب وجود داشته باشد که بهمرورزمان از بین میرود. احساسات عاطفی بعد از عمل باز قلب برخی از بیماران در دوره بعد از عمل تغییراتی را در حوزه احساسی تجربه میکنند که به شرح زیر بیان میشود: افزایش هیجان بیاشتهایی عدم تمایل به انجام کاری عصبانیت از دیگران این تظاهرات قابلتحمل، رایج و در طول زمان برطرف میشوند. درد پس از عمل باز قلب امکان دارد درد در ناحیه جراحی، در قفسه سینه با فشار دستها وجود داشته باشد. این دردها میتوانند پس از عمل تا چند ماه ادامه داشته باشند. درد یک عوارض رایج است و نباید باعث ترس شود. مصرف مسکنهای تجویز شده توسط پزشک برای رفع آن کفایت میکند. ماساژ و تمرینات آرامشبخش نیز کمک میکند.
پس از عمل، بیمار نیاز به مصرف داروهای مختلف دارد. برخی از آنها برای مدت محدودی (وارفارین - پس از تعویض دریچه با پروتز بیولوژیکی) و برخی - به طور مداوم (وارفارین پس از تعویض دریچه با پروتز مکانیکی، آمادهسازی اسید استیل سالیسیلیک پس از جراحی بایپس عروق کرونر) مصرف میشوند. مصرف دارو یا لغو آن فقط توسط پزشک ارائه میشود. اگر به هر دلیلی دارو را بهموقع مصرف نکردید، در نوبت بعدی نباید دو دوز مصرف کنید!
در دوره نقاهت، داشتن یک رژیم غذایی متعادل مهم است. توصیه میشود از مصرف مواد غذایی سرخ شده، چرب و همچنین شور، شیرین و مخصوصاً کلهپاچه خودداری شود. وزن بدن باید با قد مطابقت داشته باشد. (اضافهوزن یکی از عوامل خطر بیماری قلبی است). زمان غذا باید ثابت باشد. از مصرف بیش از حد غذا باید خودداری شود. در رژیم غذایی استفاده از حبوبات، سبزیهای و میوههای تازه، گوشت مرغ و ماهی توصیه میشود.
هرگونه فعالیت ورزشی، بهاستثنای پیادهروی، تنها پس از مشورت با متخصص قلب مجاز است. شما باید فعالیت بدنی را بهتدریج افزایش دهید و از تمرینات آسان به تمرینات سختتر بروید. توصیه میشود صبح و عصر در هوای خوب و ترجیحاً در زمینهای هموار و بدون شیب قابلتوجه پیادهروی کنید.
از بلندکردن اجسام سنگین باید اجتناب شود. در ماه اول، برداشتن وزنه بیش از 2 کیلوگرم مجاز نیست. (1 کیلوگرم در هر دست)، در ماه دوم حداکثر 4 کیلوگرم (2 کیلوگرم در هر دست)، در ماه سوم - حداکثر 6 کیلوگرم (3 کیلوگرم در هر دست)، در ماه چهارم. 10 کیلوگرم بیشتر مجاز نیست (5 کیلوگرم برای هر دست). بار باید به طور متقارن توزیع شود تا از ناپایداری قطعات استخوان جناغ تا زمان بهبودی کامل (4 ماهگی) جلوگیری شود.
اگر سیگار میکشید، پس باید توجه داشته باشید که سیگار باعث کاهش اکسیژن خون، افزایش نیاز بدن به اکسیژن و از این نظر، فشارخون را افزایش داده و به عروق شریانی آسیب میرساند.
در مرحله اول فقط میتوانید کارهای سبک خانه مانند جاروبرقی و کمک به آشپزی را انجام دهید. بهتدریج امکان افزایش میزان فعالیت وجود خواهد داشت. از کارهایی که نیاز به تلاش فیزیکی دارند باید اجتناب کرد. رانندگی ماشین بعد عمل قلب باز تا یک ماه پس از جراحی باید از رانندگی با خودرو خودداری کنید. پس از این مدت، با متخصص قلب خود مشورت کنید. پس از جراحی به دلیل ضعف و خستگی و همچنین تحتتأثیر داروها، واکنشهای شما کند میشود. حرکات چرخشی تا زمان بهبودی کامل جناغ همچنان دشوار است. پلهها و شیبها بعد از عمل قلب باز بالارفتن از پلهها به تلاش بیشتری نسبت به راهرفتن روی زمین هموار نیاز دارد. برای استراحت باید از پلهها با توقف بالا و پایین بروید. بالارفتن از شیب بیشترین تلاش را میطلبد. وضعیت بدن پس از عمل جراحی قلب باز پس از عمل، تغییرات در وضعیت بدن امکانپذیر است: شانهها به جلو متمایل میشوند، پشت به دلیل ضعف و درد قوز میشود. باید مدام سعی کنید کمر خود را صافکرده و شانههای خود را صاف کنید. روابط زناشویی بعد از عمل باز قلب بعد از عمل ترس از واردشدن به رابطه صمیمانه به دلیل درد و ترس از آسیبدیدن زخم بعد از عمل وجود دارد. انرژی موردنیاز برای روابط صمیمانه باانرژی لازم برای راهرفتن و بالارفتن از پلهها در حدود دوطبقه مطابقت دارد. ممکن است در موقعیتهای خاصی مشکل داشته باشید. باید آنها را با توجه به احساسات خود تغییر دهید. اگر عمل جراحی قلب باز انجام دادهاید، باید صبور باشید بهبودی پس از عمل جراحی قلب باز آهسته و تدریجی است. شما نباید انتظار نتایج یا بهبود فوری داشته باشید. ممکن است تا شش هفته طول بکشد تا احساس بهتری داشته باشید. در نهایت، انجام معاینات و رعایت تمام دستورات پزشکی ضروری است. چنین جراحیهایی معمولاً موفقیتآمیز بوده و انتظارات و کیفیت زندگی فرد مبتلا به بیماری قلبی را بهبود میبخشد. عمل جراحی قلب باز در بیمارستان عرفان نیایش بیمارستان عرفان نیایش با داشتن تیم پزشکی زبده و کادر درمانی مجرب، در بین انواع بیمارستان تخصصی قلب تهران، همواره جزو محبوبترین بیمارستانهای درمان بیماریهای قلبی از جمله عمل قلب باز بوده است. چنانچه از مشکلات قلبی رنج میبرید و یا نیازمند انجام عمل قلب باز در یک محیط آرامشبخش، همراه با بهروزترین تجهیزات پزشکی و بهترین جراحان قلب هستید، میتوانید به بخش ارتباط با مراجعه کرده و نوبت خود را رزرو کنید.
عمل قلب باز انواع مختلفی دارد و همین امر باعث شده تا هزینه این جراحی با توجه به نوع آن متفاوت باشد. همچنین جراح و امکانات بیمارستانی نیز میتواند در تعیین این هزینه تأثیرگذار باشند. برای اطلاع از هزینههای جراحی باز قلب در بیمارستان خصوصی عرفان نیایش با شمارههای موجود در سایت تماس بگیرید.
در این بخش ، بیماران پس از اعمال جراحی های مختلف قلب ( کرونر، دریچه، مادر زادی و ... ) نیازمند مراقبت های ویژه قلبی و کنترل دقیق عضوهای حیاتی دارند بستری و تحت درمان قرار میگیرند.
جهت مشاهده آخرین فیلم های مرکز جراحی قلب و عروق پیشرفته کلیک نمایید