X
امکانات درمانی / بخش ها / بخش های ویژه / بخش مراقبت‌های ویژه نوزادان NICU

بخش مراقبت‌های ویژه نوزادان NICU

مدیر گروه : جناب آقای دکتر محمد حسین بهزاد مقدم

رئیس بخش: جناب آقای دکتر عبدالمجید ادراکی

سرپرستار بخش: خانم الهام ابراهیمی

گروه تخصصی بیماری های کودکان و نوزادان


 

آی سی یو نوزادان

بخش مراقبت های ویژه نوزادان بیمارستان عرفان نیایش شامل سه واحد می باشد:

  1. مراقبت های ویژه NICU: 

در این بخش نوزادان نارس ، آپنه ، کولیت های نکروز شده روده ایی(NEC)، فتق دیافراگماتيك ،  آسپراسيون مكونيوم، هایپر بيلي روبينيمي ،   تشنج نوزادي ،  مشكلات و نارسایي هاي مادر زادی  قلبی و تنفسی ، استنوز پيلور ،  آمفالوسل ، انسفالوسل و .... بخصوص نارسایی حاد تنفسی (RDS)که نیاز مبرم به تنفس مکانیکی و اقدامات پزشکی و پرستاری ویژه دارند ،  بستري و درمان  مي گردند .
 این بخش شامل 8 تخت (unit)  است که یکی ازاین یونیت ها دراتاق ایزوله قراردارد و هر unit  شامل یک تخت احیا ویک ونتیلاتور ، ( مانیتورینگ قلبی ، تنفسی و فشاری ) ، پمپ سرم ، پمپ سرنگ ،گوشی پزشکی  آمبوبگ،هولدر ، هود ، ساکشن و اکسیژن سانترال و بلندر نئوپاف استو می باشد .

 

  1. نوزادان سالم (WELL BABY):

در این بخش  نوزادان تازه به دنیا آمده و سالم پذیرش می شوند و پس از چند دقیقه کنترل علائم حیاتی و راههای تنفسی و حفظ درجه حرارت و ثبات حال نوزاد ، نزد  مادر در بخش زنان منتقل می گردند.

 

  1. نوزادان (POST NICU): 

این بخش دارای 9 تخت می باشد که شامل 6 عدد انکوباتور و 3 عدد Intensive می باشد و نیز دارای 16 عدد لامپ فتوتراپی و یک عدد کات نوزاد است . کلیه تخت های های نوزادان مجهز به مانیتور اکسیژن و ساکشن سانترال و پمپ سرم می باشددر این بخش  نوزادان یرقانی (JAUNDICE) ،نوزادان با کمبود تغذیه ،کاهش تونیسیته عضلانی، استفراغ ، اسهال شدید و ....بستری می گردند.


این سه واحد در غالب بخش نوزادان توسط کادر مجرب پرستاری نوزادان و یک پزشک متخصص نوزادان و اطفال مقیم که به صورت 24 ساعته در دسترس می باشد اداره میشود .

 

جهت مشاهده تمام فیلم های گروه تخصصی بیماری های کودکان و نوزادان و مراقبت های ویژه NICU کلیک نمایید

مراقبت از نوزادان نارس


بارداری طبیعی بین هفته‌های ۳۸ تا ۴۲ تعریف می‌شود. نوزادانی که در هفته ۳۷ یا کمتر متولد می‌شوند، نوزادان نارس هستند و نیاز به مراقبت ویژه دارند. به خصوص، نوزادان بسیار نارس متولد شده زیر ۳۲ هفته، گروه مشکل ساز اصلی را تشکیل می‌دهند. امروزه با افزایش تکنیک‌های کمک باروری، تعداد چند قلوزایی و به موازات آن، تعداد نوزادان نارس افزایش یافته است که به طبع  اهمیت مراقبت از نوزادان نارس نیز بیش از قلب شده است.
در سراسر جهان، سالانه ۱۳ میلیون نوزاد نارس به دنیا می‌آیند. در ایران، به لطف ارتقا روزافزون بخش مراقبت ویژه نوزادان (NICU)،  نرخ بقای نوزادان نارس (نارس) با واحد‌های مراقبتی جدید در عرصه مراقبت از نوزادان نارس به سرعت در حال افزایش است. اکنون نوزادان با روش‌های مراقبت ویژه در بخش مراقبت ویژه نوزادان (NICU) که مجهز به تجهیزات مشابه رحم مادر هستند، مراقبت می‌شوند.
نوزادان نارس معمولاً در هفته ۳۴ تا ۳۵ از بخش مراقبت ویژه نوزادان (NICU) ترخیص می‌شوند. در نوزادان نارس، به دلیل اینکه مرکز تنفسی هنوز تا هفته ۴۰-۴۵ رشد خود را کامل نکرده است، ‌ایست تنفسی که ما آن را آپنه مینامیم، ممکن است رخ دهد. به همین دلیل، تخت‌های آپنه خانگی برای نوزادان پرخطر توصیه می‌شود. نوزادان معمولاً از ۶-۷ ماهگی شروع به تشکیل عوامل دفاعی خود می‌کنند. از نظر عفونت در ۶-۷ ماه اول و حتی ۱ سال اول نیاز به توجه ویژه دارند.


مراقبت از نوزادان  نارس در بیمارستان


در کنار چیدمان محیط در بخش مراقبت ویژه نوزادان (NICU)، هر مداخله به نوزاد باید بسیار دقیق انجام شود. مسأله مهم دیگر این است که دست زدن بیش از حد به نوزاد ناخوشایند است. لازم به ذکر است که خطر عفونت در این نوزادان به دلیل سیستم ایمنی پایین بالاست.
نوزادان در سازگاری با محیط جدید مشکل دارند زیرا برخی از قسمت‌های داخلی بدن آن‌ها به دلیل زایمان زودرس به خوبی توسعه نیافته است.
 این نوزادان در انکوباتور‌ها، محیطی شبیه به رحم مادر که در بخش مراقبت ویژه نوزادان (NICU) وجود دارد، نگهداری می‌شوند. دستگاه مخصوص در دمای‌ایده‌آل برای نوزاد گرم می‌شود و میزان رطوبت مطلوب برای جلوگیری از اتلاف گرما فراهم می‌شود. 
با جدا نگه داشتن نوزاد از محیط بیرون، با دادن هوای عبوری از فیلتر‌های مخصوص، محیط استریل‌تری فراهم می‌شود. در دستگاه جوجه کشی می‌توان اکسیژن تنظیم شده را به میزان مورد نیاز کودک به او داد. 
در بخش مراقبت ویژه نوزادان (NICU) یک محیط ایزوله که در آن سر و صدا به حداقل می‌رسد برای نوزاد فراهم شده است. در صورت لزوم، دستگاه جوجه کشی را می‌پوشانند و یک محیط تاریک فراهم می‌کنند. بدین ترتیب تا زمان بهبودی نوزاد، تمامی مراقبت‌ها و درمان‌ها در این محیط که شبیه رحم مادر است، به گونه‌ای انجام می‌شود که کمترین آسیب را به نوزاد وارد کند. این نوزادان در طول اقامت خود در بخش مراقبت ویژه نوزادان (NICU) ممکن است به دلیل رشد ضعیف ریه‌ها، ‌ایست تنفسی، مشکلات در حفظ دما، عفونت‌ها، مشکلات تغذیه‌ای، قند خون پایین، یرقان، خونریزی مغزی، کم خونی، گانگرن روده‌ای، اختلالات تنفسی داشته باشند. مشکلات چشمی به نام رتینوپاتی نارس که می‌تواند منجر به نابینایی شود.
 درمان‌هایی برای این مشکلات وجود دارد. نوزادانی که برای مدت طولانی در بخش مراقبت ویژه نوزادان (NICU) می‌مانند، با موفقیت بر این مشکلات غلبه می‌کنند، می‌توانند با مکیدن تغذیه شوند و نیازی به حمایت تنفسی ندارند، مرخص می‌شوند.


مراقبت از نوزادان  نارس در منزل


با وجود اینکه نوزاد نارس پس از انجام معاینات لازم از بخش مراقبت ویژه نوزادان (NICU) در بیمارستان مرخص می‌شود و سلامتی خود را به دست می‌آورد، اما روند مراقبت از نوزادان نارس همچنان ادامه دارد. به خصوص از آنجایی که ملاقات با نوزاد در منزل خطر ابتلا به عفونت را افزایش می‌دهد، خانواده و محیط نزدیک آن باید درک و نگرش آگاهانه در این زمینه از خود نشان دهند. 
بنابراین، بهداشت دست در هنگام لمس این نوزادان از اهمیت اولیه برخوردار است. این نوزادان را نباید در محیط‌های بسیار شلوغ قرار داد. در این میان لازم است ضمن محافظت از نوزاد زیاده روی نکنید. همچنین توصیه نمی‌کنیم که کودک را همیشه در داخل خانه نگه دارید. بسیار مهم است که آن‌ها را به هوای تازه و آفتاب گرفتن مخصوصاً در هوای معتدل برده شوند. تهویه مکرر اتاق، تأمین روشنایی و شستن دست‌ها قبل از دست زدن به نوزاد بسیار مهم است، به ویژه از نظر کاهش خطر عفونت قطرات و ویروس سنسیشیال تنفسی. اگر اسباب بازی‌ها در اتاق نگهداری شوند؛ باید مراقب باشید که اسباب بازی‌ها قابل شستشو، بدون گرد و غبار و بدون پرز باشند.
بهداشت دست اولین قدم در کنترل عفونت است. قبل از دست زدن به نوزاد، باید دقت کرد که دست‌ها بعد از تمیز کردن زیرین تمیز شوند.
همچنین کوتاه کردن ناخن‌ها و عدم استفاده از زیورآلات تا حد امکان از نظر عفونت بسیار مهم است. واکسیناسیون روتین که از ماه اول شروع می‌شود و در مقابل ویروس سنسیشیال تنفسی محافظت می‌کند، واکسیناسیون ماهیانه در ۵ ماه اول، واکسیناسیون والدین علیه سیاه سرفه، بیرون بردن نوزاد برای هوای تازه هر روز، معیار‌های مراقبتی است که باید پس از ترخیص انجام شود.. در پوشاندن لباس کودک باید از افراط و تفریط پرهیز کرد؛ «هر چه احساس راحتی کردید، کودکتان باید یک لایه بیشتر لباس بپوشد. وی خاطرنشان می‌کند که برای رشد حس لامسه نوزاد نباید از دستکش استفاده کرد.
 

 

دی ان ان